Winorośl 'Leon Millot' (Vitis 'Leon Millot')
Winorośl 'Leon Millot' to stara, sprawdzona odmiana francuska o dużej odporności na mróz i choroby grzybowe.
Należy do odmian winnych, idealnych do wyrobu czerwonych win o głębokiej barwie i bogatym aromacie.
Dzięki wczesnemu dojrzewaniu i odporności świetnie sprawdza się w polskich warunkach klimatycznych, również w chłodniejszych rejonach kraju.
Pochodzenie i charakterystyka
Odmiana 'Leon Millot' została wyhodowana we Francji przez Eugène'a Kuhlmanna w 1911 roku poprzez skrzyżowanie odmian 'Goldriesling' i 'Millardet et de Grasset 101-14'.
Jest to winorośl mieszańcowa o dużej odporności na mróz (do -28°C) i wysokiej tolerancji na choroby.
Rośnie silnie, tworząc liczne pędy i gęsty pokrój, dlatego wymaga prowadzenia na podporach lub rusztowaniach.
Wysokość (długość pędów) - 3 do 5 m
Pokrój - pnący, silnie rozrastający się
Liście - duże, ciemnozielone, 3-5-klapowe
Kwiaty - niepozorne, zielonkawe, obupłciowe
Termin dojrzewania - koniec sierpnia do początku września
Owoce
Owoce winorośli 'Leon Millot' są niewielkie, kuliste, o granatowoczarnej barwie i delikatnym woskowym nalocie.
Zebrane są w zwarte grona o wadze do 200-300 g.
Miąższ jest miękki, soczysty i intensywnie zabarwiony, co sprawia, że odmiana ta doskonale nadaje się do produkcji czerwonych win o głębokim kolorze i wyrazistym aromacie.
Smak owoców jest słodki, z wyczuwalną nutą wiśni i porzeczki.
Walory odmiany
'Leon Millot' to odmiana bardzo odporna, wcześnie dojrzewająca i niezawodna w plonowaniu.
Sprawdza się zarówno w uprawie amatorskiej, jak i półprofesjonalnej.
Jej owoce są cenione za głęboki kolor i intensywny smak, dlatego wykorzystywane są głównie do win wytrawnych i półwytrawnych, ale także do soków i przetworów.
Warunki uprawy
Stanowisko
Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatru.
Dobrze znosi krótkotrwałe chłody, ale w pełnym słońcu dojrzewa szybciej i owoce mają wyższą zawartość cukru.
Można ją prowadzić przy pergolach, ogrodzeniach lub na specjalnych rusztowaniach.
Gleba
Winorośl 'Leon Millot' preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne i dobrze nagrzewające się.
Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny do obojętnego (pH 6,0-7,0).
Nie lubi gleb ciężkich, gliniastych i podmokłych, ale dobrze znosi przeciętne warunki glebowe.
Podlewanie i nawożenie
Młode krzewy wymagają regularnego podlewania, szczególnie w czasie suszy.
Starsze rośliny radzą sobie dobrze z okresowym brakiem wody.
Wiosną można zastosować nawóz organiczny lub mineralny o zrównoważonym składzie, natomiast w drugiej połowie lata ogranicza się nawożenie azotowe, aby nie pobudzać wzrostu pędów.
Pielęgnacja i cięcie
Wiciokrzew 'Leon Millot' wymaga corocznego przycinania, które zapewnia obfite owocowanie i utrzymanie dobrej kondycji krzewu.
Cięcie wykonuje się zimą lub wczesną wiosną, pozostawiając od 6 do 10 pąków na pędzie owoconośnym.
W sezonie można usuwać nadmiar liści i pasierbów dla lepszego doświetlenia gron.
Zastosowanie w ogrodzie i winiarstwie
Odmiana 'Leon Millot' doskonale nadaje się do uprawy w ogrodach przydomowych, na działkach oraz w małych winnicach.
Wykorzystywana jest głównie do wyrobu czerwonych win o głębokim kolorze i aromacie, ale sprawdza się też jako roślina ozdobna do obsadzania pergoli czy altan.
Dzięki odporności na mróz może być uprawiana bez okrywania zimą.
Odporność i zimowanie
Winorośl 'Leon Millot' jest bardzo odporna na mróz - wytrzymuje spadki temperatur do -28°C.
Charakteryzuje się także wysoką odpornością na mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego i szarą pleśń.
Może być uprawiana w całej Polsce, również w rejonach o chłodniejszym klimacie.
Ciekawostki
- Odmiana 'Leon Millot' została nazwana na cześć francuskiego plantatora i miłośnika winorośli
- Jest jedną z najstarszych i najbardziej niezawodnych odmian winorośli odpornych na mróz
- Ze względu na intensywne zabarwienie owoców bywa wykorzystywana do poprawy koloru win z innych odmian