Zamówienia telefoniczne +48 786 448 679

Balsamka ogórkowata 2g

Symbol: WARZ6
Dostępność: Średnia dostępność
4.37
szt.
Zamówienie telefoniczne: 786448679 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 7 dni
Cena przesyłki:
18
  • Odbiór osobisty 0
  • Paczkomaty InPost 18
  • Paczkomaty InPost (Pobranie) 20
  • Kurier 20
  • Kurier (Pobranie) 25
Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około dwóch miesiącach od wysiewu pojawiają się stosunkowo duże, pachnące, żółte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, początkowo zielone, później przebarwiające się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezpośrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną. Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawierają związek podobny do insuliny, którego działanie regulujące poziom cukru we krwi potwierdzono w badaniach klinicznych. nasiona wysiewać w końcu kwietnia, na początku maja do doniczek o średnicy 7-8 cm, w pomieszczeniach o temp. 22-24°C Rozsadę w fazie 4-5 liści wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 100 x 60-80 cm, prowadzić przy podporach. Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej.
Parametry:
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: