Bez czarny 'Milk Chocolate' (Sambucus nigra 'Milk Chocolate')
Pokrój
Krzew o zwartej, wyprostowanej formie, dorastający do około 2-3 m wysokości i szerokości. Tworzy dekoracyjne, purpurowo-brązowe pędy.
Liście
Atrakcyjne, ciemnoczekoladowe, pierzaste liście, które utrzymują intensywny kolor przez cały sezon wegetacyjny.
Kwiaty
Kwiaty białe, drobne, zebrane w duże baldachy, pojawiają się od maja do czerwca. Nadają roślinie lekkości i kontrastują z ciemnymi liśćmi.
Owoce
Po kwitnieniu tworzą purpurowo-czarne jagody, które są jadalne po odpowiednim przetworzeniu (np. na dżemy czy soki).
Stanowisko
Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych lub półcienistych. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne.
Mrozoodporność
Bardzo odporna na mróz i łatwa w uprawie, dobrze znosi warunki zimowe w Polsce.
Zastosowanie
Świetna do ogrodów przydomowych, na rabaty i jako soliter. Ciemne liście tworzą atrakcyjny kontrast z innymi krzewami i bylinami.